pondělí 9. září 2013

Polévka z dýně Hokaido

Ahoj,

dneska si dáme něco na chuť. Začíná sezóna dýní a já mám pro vás polévku z téhle tykve. Ani nevím, kde jsem našla recept, jestli to bylo z netu či z nějakého časopisu. Tyto dýně jsou teď hodně populární a navíc jsou moc dobré. Pokud máte zahradu dýni si můžete sami vypěstovat, ale pozor pne se jak blázen. Chce to vhodně vybrat místo, kde vám nebude překážet, tak jako překáží mě. Letos jsem dýni pěstovala poprvé, proto se nemůžu chlubit žádnou velkou sklizní. Zatím jsem uřízla 2 hlavičky a jedna ještě by mi mohla uzrát. Další 2 hlavičky mi sežrali takový hnědý slimáci (pěknej ksindl). Dnes jsem vyčetla, že dýně potřebuje slunné stanoviště, půdu bohatou na živiny a bohatou zálivku. Když vám šlahouny vyrostou do asi 3 metrů tak je vhodné ustřihnout a zkrátit tak na 2 metry, dýně se rozvětví a následně by pak měla víc plodů. Určitě to takhle příště vyzkouším.

Jdeme na polévku. Fotky jsou staré a nejsou moc dobře vyfoceny. Tak omluvte kvalitu i aranžmá, příště si dám více záležet.

Suroviny

1 cibule, trocha oleje
2 stroužky česneku
600 g dýně
2 větší brambory
trocha soli - kari - a strouhaného zázvoru
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1 l kuřecího vývaru
500 ml smetany
2 lžičky solamylu na zahuštění (lepší bude jíška, solamyl nám udělal neplechu , jakoby se srazil)

Postup

Cibuli a česnek osmažíme, po chvíli přidáme na kostky nakrájenou dýni a brambory, posypeme solí, kari, zázvorem a muškát.oříškem. Dusíme asi 30 minut. Pak směs rozmixujeme a vlijeme do vroucího vývaru. Ve smetaně rozmícháme solamyl a tuto směs vlijeme do polévky nebo klasicky zahustíme čím jsme zvyklý a ještě asi 5 minut povaříme. Fantazii se meze nekladnou, takže můžete ochutit těmi přísady co máte rádi. DOBROU CHUŤ






Semínka osušené, připravené na zasazení pro další rok.
 Budu se těšit na vaše recepty, pokud máte. Pak mi dýně chutná zapečená v troubě nakrájená na kostičky. Takže šup sem recepty na něco zapečeného s dýní.

P.S. Nedávno se na blozích řešili pravidelní čtenáři, tak i já už jmám o jednoho méně.

6 komentářů:

  1. Mňam mňam, my ji budeme mít snad tento týden, dneska je extra zeleninová bramboračka :)
    Dýňovku nezahujušťuji ani nedávám brambory, jinak jí děláme na chlup stejně :) Semínka si vždy opražím, osolím a dávám do polévky nebo chrupkám u telky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo semínka jsou mňamka. Bramboračku mám taky moc ráda. Jinak je to podle chuti, jak to má každý rád :)

      Vymazat
  2. čoraz viac ma to láka, budem si musieť zadovážiť nejakú, lebo my tento rok tekvice nemáme. a keď sme mali, tak boli len na zrniečka, ktoré sme dali usušiť a lúskali sme cez Vianoce :-D museli ich pred nami schovávať, aby vydržali dovtedy. inak ja mám strašne rada "dyňovicu" mliečnu, robí sa ju z ešte mladej, keď je taká bielozelená

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějak vždycky nechtíc zapomenu všem odpovědět, já hlava děravá, u nás se semínka tolik nepapkají :)

      Vymazat
  3. V tom shonu mi pár článků uniklo a tady vidím, že se krásně vaří :-). Fotky skvělé, ale to mě nepřekvapuje a potěšilo mě, že polívčičku děláme stejně, akorát já už nezahušťuju, mňam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já říkám pořád fantaziji se meze nekladou a ať si tam každý dá jak mu to chutná :)

      Vymazat